Orkaitė – vienas svarbiausių virtuvės elementų. Šioje apžvalgoje apžvelgsime orkaičių tipus ir padėsime išsirinkti tinkamiausią modelį.
Įmontuojamos orkaitės yra pritaikytos standartinėms 60 centimetrų pločio virtuvės spintelėms, tačiau jos skiriasi aukščiu. Galime rinktis orkaičių modelius, kurių aukštis siekia nuo 45 iki 90 centimetrų.
Kompaktinės orkaitės. Kompaktiškos orkaitės puikiai tiks nedidelei virtuvei, kurioje kiekvienas erdvės centimetras yra aukso vertės. Tokio tipo prietaisai išsiskiria nedideliu aukščiu (45 cm) ir talpa (35-50 l) ir nesunkiai patenkina 1-2 asmenų šeimos poreikius.
Nestandartinio dydžio orkaitės. 45-50 cm pločio modeliai leidžia ypač lanksčiai išnaudoti nedidelės virtuvės potencialą. Mat šalia tokio prietaiso baldų nišoje galima sumontuoti papildomą spintelę arba stalčius.
Standartinio dydžio orkaitės. 60 cm aukščio orkaitės – pačios universaliausios. Tokio dydžio orkaitės pasižymi 60-80 l talpa. Su ja paruošite maistą 3-4 asmenų šeimai. Dėl palyginti nedidelių matmenų standartinė orkaitė nesunkiai įsitenka į vidutinio dydžio virtuvę.
Dvigubos orkaitės. Puikus sprendimas didelei šeimai ir maisto ruošą mėgstantiems žmonėms. 90 cm aukščio prietaisas leidžia ruošti didelius maisto kiekius arba kelis patiekalus vienu metu. Jeigu norite dvigubą orkaitę sumontuoti po stalviršiu, rinkitės iki 72 cm aukščio modelį.
Gamintojai siūlo elektrinius, dujinius ir mišrius modelius. Kokie jų privalumai ir trūkumai?
Elektrinės orkaitės. Anksčiau gamintos elektrinės orkaitės įkaisdavo lėčiau nei dujinės. Tačiau nauji modeliai aprūpinti greito įkaitinimo funkcija, kuri šį trūkumą pašalino. Elektriniai įrenginiai pasižymi plačiomis valdymo ir kepimo sąlygų kontrolės galimybėmis. Geriausi modeliai turi orkaitės viršuje ir apačioje išsidėsčiusius kaitinimo elementus, grilio funkciją bei ventiliavimo sistemą. Skirtingai komponuojant šių elementų darbą, sukuriamos optimalios sąlygos įvairiausių patiekalų ruošai. Kai kuriuose modeliuose yra žiedinis (konvekcinis) kaitinimo elementas, kuris geriausiai paskirsto karštą orą orkaitėje. Tai ypač aktualu kepant gaminius iš tešlos bei ruošiant įvairius mėsos patiekalus.
Dujinės orkaitės ir viryklės. Neturi tokių tikslių temperatūros reguliavimo galimybių, todėl ruošos metu maistą reikia daugiau prižiūrėti ir vartyti. Tačiau jos mažiau išdžiovina maistą ir gerai tinka troškiniams bei kitiems drėgmės reikalaujantiems patiekalams. Grilio funkcijos neturinčiuose dujinių orkaičių modeliuose, viršutinė patiekalo dalis apskrunda prasčiau negu elektrinėse orkaitėse. Vienas svarbiausių dujinių orkaičių privalumų – jų eksploatavimas kainuoja pigiau nei elektrinių įrenginių.
Orkaitės gerokai skiriasi savo galimybėmis. Todėl renkantis šį prietaisą, verta apsvarstyti savo poreikius: vieniems vartotojams pakaks tradicinio modelio, o kitiems prireiks viso funkcijų sąrašo.
Tradicinės orkaitės. Šie prietaisai turi viršutinį ir apatinį kaitinimo elementą. Darbo metu karštas oras kyla į viršų. Todėl susiformuoja skirtingos karščio zonos, kurias galima panaudoti tradiciniams kepiniams ir patiekalams.
Orkaitės su ventiliatoriais. Šiuose įrenginiuose įdiegta oro cirkuliavimo sistema užtikrina vienodą temperatūrą visame orkaitės tūryje. Tai leidžia trečdaliu sumažinti orkaitės įkaitinimo bei kepimo laiką. Ventiliatorius praverčia ruošiant patiekalus, kurių gamybai reikalinga vienoda temperatūra.
Daugiafunkcės orkaitės. Tai orkaitės su ventiliatoriais, turinčios tokias papildomas funkcijas kaip kepimas ant grotelių, atšildymas ir terminis kepimas. Daugiafunkcės orkaitės užtikrina veiksmingesnį karšto oro cirkuliavimą, todėl maistas vienodai iškepa ir apskrunda.
Kombinuotosios garinės orkaitės. Šiam tipui priskiriamos daugiafunkcės orkaitės, aprūpintos maisto gaminimo programomis, naudojančiomis garus arba karštį ir garus. Garinės orkaitės pašalina elektriniams prietaisams būdingą trūkumą – jos palaiko reikiamą drėgnumo lygį ir padeda išsaugoti patiekalo sultingumą. Su garo programomis galėsime išsikepti duonos su plutele ar paruošti minkštos vištienos su traškia oda.
Palaikyti švarą orkaitėje būtina, tačiau tai gali pareikalauti daug laiko ir pastangų. Laimei, gamintojai sukūrė kelis skirtingus metodus, gerokai palengvinančius orkaitės priežiūrą:
Garinis valymas. Šis būdas naudoja palyginti neaukštą temperatūrą. Prieš pasirinkdami valymo garu programą, į specialią talpą orkaitėje įpilkite stiklinę vandens. Procedūros metu garai atpalaiduoja priskretusius maisto likučius, kuriuos nesunku nuvalyti šluoste.
Keraminė danga. Orkaitės sienelės padengiamos lygiu emalės sluoksniu, užkertančiu kelią nešvarumų sankaupoms. Riebalus ir degėsius galima nesunkiai pašalinti šluoste ir nedideliu valymo priemonės kiekiu.
Pirolitinis valymas. Naudojant šį valymo metodą orkaitė įkaista iki 500 °C – visi likučiai ir riebalai pavirsta pelenais, kuriuos galima pašalinti paprasta šluoste.
Ką daryti, jei mėgstate gaminti maistą, bet jūsų norus riboja mažas virtuvės dydis? Tokiais atvejais į pagalbą atskuba naujausi gamintojų sprendimai, leidžiantys vienoje orkaitėje gaminti kelis skirtingus patiekalus.
Zonavimo funkciją turinčios orkaitės (gamintojai jas vadina skirtingais pavadinimais – „Dual Cool“, „Split & Cook“ ir pan.) leidžia prietaiso tūrį padalyti į dvi izoliuotas dalis, kurios veikia nepriklausomai viena nuo kitos.
Vartotojas gali ruošti patiekalus, naudodamas skirtingus temperatūrinius režimus, be to, zonavimo funkcija rūpinasi, kad skirtingų maisto produktų kvapai nesimaišytų tarpusavyje.
Ruošiant didelės apimties patiekalus horizontalią pertvarą, kuri skiria orkaitės zonas, galima išimti.
Orkaitė su mikrobangų funkcija – puikus pasirinkimas mažai ar vidutinio dydžio virtuvei, nes dvi funkcijas atliekantis įrenginys leidžia sutaupyti nemažai vietos.
Orkaitė su integruota mikrobangų krosnele ypač tinka tiems, kurie šiuos prietaisus naudoja palyginti retai arba mėgsta eksperimentuoti virtuvėje.
Tokio tipo prietaisai leidžia lanksčiai derinti du maisto gaminimo būdus, naudoti skirtingus kepimo režimus ir turi bendrą valdymo skydelį.
Gamintojai siūlo skirtingų dydžių orkaites su mikrobangų funkcija, tačiau renkantis tokį sprendimą, reikia atminti, kad mikrobangų funkciją turintys modeliai yra brangesni už įprastus.
Pažangiausios orkaitės yra aprūpintos išmaniomis receptų knygomis, kurios padeda parinkti optimalią temperatūrą ir ruošos trukmę.
Tereikia valdymo skydelyje pasirinkti pageidaujamą patiekalą ir orkaitė automatiškai nustatys reikiamas maisto gaminimo nuostatas bei programas.
Naudodama kepimo zondą išmanioji orkaitė gali kontroliuoti visą patiekalo ruošos eigą, stebėdama temperatūrą, kontroliuodama karšti, pagalbinių funkcijų darbą ir laiką.
Prieš pradėdami rinktis konkretų modelį, išsiaiškinkime, kokio dydžio prietaisą galėsime pastatyti savo virtuvėje:
Ventiliatorius – užtikrina vienodą temperatūrą orkaitės viduje ir trečdaliu sutrumpina patiekalo gaminimo laiką.
Greito įkaitimo funkcija – sutrumpina elektrinės orkaitės parengimo laiką: iki 200 ºC temperatūros ji įkaista per 5-6 minutes.
Konvekcinis (žiedinis) kaitinimo elementas leidžia greitai atšildyti šaldytus produktus ir pašildyti jau pagamintus patiekalus. Ši funkcija ypač naudinga, kepant gaminius iš tešlos, kadangi tešla labiau iškyla. Galima gaminti keletą skirtingų patiekalų iš karto.
Kepimo ant grotelių funkcija (grilis) – leidžia mėgautis apskrudusiu maistu.
Kepimas garuose – idealus būdas gaminti sveiką maistą, sumažinant patiekalo ruošai reikalingų riebalų kiekį. Gaminimo metu nesusimaišo patiekalų kvapai, maistas nepridega, vidus išlieka sultingas, o paviršius traškus.
Termometras-zondas – leidžia nuolat stebėti patiekalo temperatūrą, neatidarant orkaitės durelių. Ypatingai praverčia gaminant kepsnius.
Laikmatis – pasibaigus nustatytam laikui, orkaitė garsiniu signalu praneša apie baigtą darbą ir išsijungia.
Teleskopiniai bėgeliai – su jais iš įkaitusios orkaitės be vargo ištrauksime sunkius patiekalus.
Vidaus apšvietimas – leidžia patogiai stebėti maisto ruošos eigą.
Trigubas durelių stiklas – dėl jo orkaitės paviršius visada išlieka vėsus. Tai ypač svarbu, jei namuose yra mažų vaikų ir naminių gyvūnų.
Užraktas nuo vaikų – užblokuoja netyčinį orkaitės durelių atidarymą maisto ruošos metu.